Orşiektomi,

Orşiektomi, testislerden birinin veya her ikisinin de alındığı cerrahi bir işlemdir. Testis veya prostat kanseri tedavisi, trans kadınlar için cinsiyet doğrulama ameliyatı veya testis torsiyonunun tedavisi gibi çeşitli nedenlerle yapılabilir.

 

Ameliyatın amacına ve yöntemine bağlı olarak farklı orşiektomi türleri vardır. Bunlar basit, radikal, subkapsüler ve kısmi orşiektomiyi içerir. Her ameliyatın kendine göre yararları ve riskleri vardır ve iyileşme süresi değişebilir.

Orşiektominin riskleri nelerdir?

Orşiektominin olası risklerinden bazıları şunlardır;

Ameliyat yerinde kanama ve enfeksiyon,

Skrotumda ağrı, şişlik ve morarma,

Bacak veya akciğerde kan pıhtısı,

İdrar yapmada zorluk veya erektil disfonksiyon,

Kasık bölgesinde uyuşma veya karıncalanma,

Ruh halini, enerjiyi, libidoyu ve kemik sağlığını etkileyebilecek testosteron düzeylerinin azalması gibi hormonal değişiklikler,

Psikolojik sıkıntı veya beden imajı sorunları,

Bu riskler orşiektominin tipine, ameliyatın nedenine ve kişinin sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Bu risklerin çoğu nadirdir ve uygun bakım ve ilaç tedavisi ile yönetilebilir.

Basit ve radikal orşiektomi arasındaki fark nedir?

Basit ve radikal orşiektomi arasındaki fark şudur:

Basit orşiektomi, skrotumdaki küçük bir kesiden testisin çıkarılmasını içerir. Genellikle cinsiyet doğrulama ameliyatı, kronik ağrı veya enfeksiyon gibi iyi huylu nedenlerle yapılır. Skrotumun görünümünü korur ve protez testis kullanımına izin verebilir.

Radikal orşiektomi, kasıktan yapılan bir kesi yoluyla testisin, spermatik kordun ve çevredeki lenf düğümlerinin çıkarılmasını içerir. Genellikle şüpheli veya doğrulanmış testis kanseri için, kanser hücrelerinin vücudun diğer bölgelerine yayılmasını önlemek için yapılır. Skrotumun görünümünü etkileyebilir ve kemoterapi veya radyasyon gibi ek tedaviler gerektirebilir.

Radikal orşiektomi sonrası normal aktivitelere dönüş ne kadar sürer?

Çeşitli kaynaklara göre radikal orşiektomi sonrası iyileşme süresi, kişiye ve aktivite türüne bağlı olarak iki haftadan iki aya kadar değişebilir. İyileşmeye yönelik bazı genel ipuçları şunlardır:

Yorgun hissettiğinizde dinlenin ve ilk iki hafta boyunca her gün birkaç kez 15 dakika uzanın,

Her gün yürümeye çalışın ancak bisiklete binmek, koşu yapmak, ağırlık kaldırmak veya aerobik egzersizi gibi yorucu aktivitelerden kaçının,

Sizi zorlayacak herhangi bir şeyi kaldırmaktan kaçının,

Ameliyattan sonra iki hafta veya doktorunuz size yeşil ışık verene kadar araç kullanmayın,

Duştan sonra yara bölgenizi hafifçe kurulayın ve ameliyattan sonra iki hafta boyunca banyo yapmayın,

Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün boyunca gün içinde her iki saatte bir veya iki saatte bir 10 ila 20 dakika boyunca skrotumunuza buz veya soğuk kompres koyun,

Tekrar ne zaman seks yapabileceğinizi veya mastürbasyon yapabileceğinizi doktorunuza sorun.

Radikal orşiektomiden sonra hala çocuk sahibi olabilir miyim?

Bu sorunun cevabı testislerden birinin mi yoksa her ikisinin mi alındığına bağlıdır. Tek taraflı radikal orşiektomi (bir testisin alınması) geçirdiyseniz, kalan testis sperm ve testosteron üretebildiği için yine de çocuk sahibi olabilirsiniz. Ancak kanserinizin türü ve evresi, ek tedavilere duyulan ihtiyaç ve kalan testisinizin işlevi gibi bazı faktörler doğurganlığınızı etkileyebilir.

 

Eğer iki taraflı radikal orşiektomi (her iki testisin alınması) geçirdiyseniz, artık sperm üretemeyeceksiniz ve kısır olacaksınız (bir kadını hamile bırakamayacaksınız).Bu durumda çocuk sahibi olmak için başka seçenekleri (sperm donörü kullanmak veya çocuk evlat edinmek gibi) değerlendirmeniz gerekir.

 

Radikal orşiektomiye girmeden önce doğurganlık endişeleriniz ve sperm bankacılığı (sperminizin gelecekte kullanılmak üzere dondurulması ve saklanması) olasılığı hakkında doktorunuzla konuşmak isteyebilirsiniz. Ayrıca seçeneklerinizi tartışmak ve ileriyi planlamak için bir fertilite uzmanına danışmak isteyebilirsiniz.

7
Penis protezinde usta klinik
8
Erken boşalma terapisi ve cerrahi uygulamaları
9
Penis uzatma ve kalınlaştırma tedavileri
2
Penis eğriliği ve Peyronie Hastalığı tedavileri
3
Hücresel tedaviler-Kök hücre uygulamaları
4
Laparoskopik böbrek ve böbreküstü bezi cerrahileri
5
Laparoskopik kasık fıtığı cerrahileri
1
Robotik prostat kanseri tedavisi
6
Ürolojide lazer tedavileri; Fleksibl URS (Böbrek taşı cerrahileri), HoLEP, ThuLEP, Rezum, Radyofrekans prostat ablasyonu

Bize Yazın