Üretral Karankül

Üretral karankül, üretranın (işediğiniz delik) dış kısmındaki küçük, iyi huylu (kanserli olmayan) bir lezyonlardır. Kadın üretrasının en sık görülen lezyonudur ve öncelikle menopoz sonrası kadınlarda görülür. Genellikle semptomsuzdur ancak bazı kişiler işerken ağrı, kanama veya yanma hissi yaşayabilir. Düşük östrojen düzeylerinden kaynaklanır ve gerekirse östrojen kremiyle veya ameliyatla tedavi edilebilir.

 

Soru-Cevap

Üretral karankül belirtileri nelerdir?

Ağrı,kanama,işerken yanma hissi;

Ancak pek çok kişide herhangi bir belirti görülmez ve büyüme ancak rutin pelvik muayene sırasında fark edilir. Üretral karankülün boyutu ve rengi değişebilir, ancak genellikle üretranın bir kenarında küçük, pembe veya kırmızı, çıkıntılı bir kitle olarak görünür. Kan pıhtısı oluşursa mor veya siyaha dönebilir.

Bu semptomlardan herhangi birine sahipseniz veya üretral karankül olduğundan şüpheleniyorsanız, doğru tanı ve tedavi için üroloji doktoruna danışmalısınız. Büyüme rahatsızlık veya komplikasyona neden olmadığı sürece tedavi gerekli değildir.

Üretral karankül neden olur?

Üretral karankül oluşumunun kesin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır ancak düşük östrojen düzeyleriyle bağlantılıdır. Östrojen, kadın genital bölgesinin sağlığını ve esnekliğini koruyan bir hormondur. Menopoz sonrası gibi östrojen seviyeleri düştüğünde cilt kuruyabilir, inceleyebilir ve tahrişe yatkın hale gelebilir. Bu üretral karankül oluşumuna yol açabilir.

Üretral karankül nasıal tedavi edilir?

Üretral karankül tedavisi herhangi bir belirtiye neden olup olmamasına bağlıdır. Asemptomatikse herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Ancak ağrıya, kanamaya veya yanma hissine neden oluyorsa bazı olası tedavi seçenekleri şunlardır;

Bölgeyi rahatlatmak için sıcak oturma banyoları.

Cildin elastikiyetini geri kazandıran ve iltihabı azaltan topikal östrojen kremi.

Büyümeyi keserek, dağlayarak veya lazerle ortadan kaldıran cerrahi.

Büyüme ülsere veya enfekte ise enfeksiyonu önlemek için antibiyotikler.

Tedavi seçimi üretral karankülün büyüklüğüne, konumuna ve ciddiyetine, ayrıca hastanın tercihine ve genel sağlığına bağlıdır.

Üretral karankül tedaviden sonra tekrarlayabilir mi?

Üretral karankül tedavi sonrasında tekrarlayabilir ancak bu nadir görülen bir durumdur ve genellikle uzun bir süre sonra ortaya çıkar. Tekrarlama östrojen eksikliğine bağlı olabilir. Bu nedenle durumunuzu takip etmeniz ve herhangi bir değişiklik veya semptom fark ederseniz sağlık uzmanınıza başvurmanız önemlidir. Genital bölgenin daha fazla atrofisini önlemek için hormon replasman tedavisinden de yararlanabilirsiniz.

7
Penis protezinde usta klinik
8
Erken boşalma terapisi ve cerrahi uygulamaları
9
Penis uzatma ve kalınlaştırma tedavileri
2
Penis eğriliği ve Peyronie Hastalığı tedavileri
3
Hücresel tedaviler-Kök hücre uygulamaları
4
Laparoskopik böbrek ve böbreküstü bezi cerrahileri
5
Laparoskopik kasık fıtığı cerrahileri
1
Robotik prostat kanseri tedavisi
6
Ürolojide lazer tedavileri; Fleksibl URS (Böbrek taşı cerrahileri), HoLEP, ThuLEP, Rezum, Radyofrekans prostat ablasyonu

Bize Yazın