Sistosel

Ön vajinal prolapsus olarak da bilinen sistosel, mesanenin pelvisteki normal pozisyonundan düşerek vajina duvarına baskı yaptığı tıbbi bir durumdur. Pelvik taban kaslarının ve bağ dokularının zayıflığı, hamilelik, doğum, kabızlık, öksürme veya ağır kaldırma gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Belirtiler arasında vajinada dolgunluk hissi, basınç veya şişkinlik, idrar kaçırma ve idrar yapma sorunları yer alır Tedavi seçenekleri arasında ameliyatsız ve cerrahi yöntemler yer alır.

Soru-Cevap

Sistosel ne kadar yaygındır?

Sistoselin görülme sıklığı tam olarak belirlenmemiştir ancak yaşla birlikte arttığı bilinmektedir. American Family Physician dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre sistoselin de dahil olduğu pelvik organ prolapsusunun prevalansı yaşla birlikte artmaktadır. BMC Kadın Sağlığı dergisinde yayınlanan bir başka çalışmada 20-59 yaş arası kadınlarda pelvik organ prolapsusu prevalansının %3,3 olduğu rapor edilmiştir. Ancak şunu belirtmek önemlidir, birçok sistosel vakası asemptomatiktir ve teşhis edilemeyebilir.

Cerrahi tedavi yöntemleri nelerdir?

Sistosel için cerrahi yöntemler arasında ön kolporafi, vajinopeksi ve askı ameliyatları yer alır. Vajinopeksi dikiş veya ağ kullanılarak vajinanın sakruma veya kuyruk kemiğine bağlanmasını içeren cerrahi prosedür. Askı operasyonları, ek destek sağlamak için üretra ve mesane boynunun altına sentetik bir ağ veya doku yerleştirilmesini içerir.

Cerrahi tedavinin her zaman gerekli olmadığını ve yalnızca semptomların şiddetli olması ve yaşam kalitesini etkilemesi durumunda düşünülmesi gerektiğini unutmamak önemlidir. Cerrahi yöntemin seçimi sarkmanın şiddetine, diğer pelvik organ sarkmalarının varlığına ve hastanın genel sağlığına bağlıdır.

Ameliyatın riskleri nelerdir?

Her ameliyat gibi sistosel ameliyatının da riskleri ve potansiyel komplikasyonları vardır. Bir kaynağa göre sistosel ameliyatından sonra aşağıdaki komplikasyonlar ortaya çıkabilir:

  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Çevredeki doku, organ ve sinirlerin yaralanması
  • İdrarını tutamamak
  • Mesaneyi boşaltamama
  • Kabızlık
  • Dikişlerin veya implante edilmiş greft malzemelerinin aşınması veya açığa çıkması
  • Cinsel işlev bozukluğu
  • Uzatılmış hastaneye yatış
  • Anestezi veya ilaç reaksiyonları
  • Prolapsusun tekrarlaması
  • Engellilik
  • Ölüm

Sistosel ameliyatıyla ilişkili risk ve komplikasyonların ameliyatın türüne, hastanın genel sağlık durumuna ve diğer faktörlere bağlı olduğunu unutmamak önemlidir.

 

 

Sistosel ameliyatından sonra iyileşme ne kadar sürer?

İşlemden yaklaşık 4 hafta sonra cinsel ilişki dahil günlük aktivitelerine devam edebilirler. Ancak iyileşme süresinin ameliyatın türüne, hastanın genel sağlık durumuna ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebileceğini unutmamak önemlidir. Ameliyattan sonra Foley (idrar) kateteri 1-2 gün boyunca yerinde kalır.

7
Penis protezinde usta klinik
8
Erken boşalma terapisi ve cerrahi uygulamaları
9
Penis uzatma ve kalınlaştırma tedavileri
2
Penis eğriliği ve Peyronie Hastalığı tedavileri
3
Hücresel tedaviler-Kök hücre uygulamaları
4
Laparoskopik böbrek ve böbreküstü bezi cerrahileri
5
Laparoskopik kasık fıtığı cerrahileri
1
Robotik prostat kanseri tedavisi
6
Ürolojide lazer tedavileri; Fleksibl URS (Böbrek taşı cerrahileri), HoLEP, ThuLEP, Rezum, Radyofrekans prostat ablasyonu

Bize Yazın